Am vrut să mergem câteva zile într-o vacanță la mare dar care să nu fie o vacanță la plajă. În care să avem ce vedea și ce face în aer liber. Am ales Bulgaria. Nu locurile foarte cunoscute, nu plajele întinse și hotelurile all-inclusive. Altceva.
DURANKULAK
După ce am trecut în Bulgaria prin Vama Veche am oprit în primul sat: Durankulak. Ca să mâncăm. Am mers la o cherhana pustie pe plajă. Nici nu știam dacă e deschisă. Era.
Copiii s-au jucat în nisip, au alergat printre maci. Eram doar noi și marea.
Am mâncat niște pește, nu știu cum se cheamă, am întrebat ce ne recomandă și aia am luat. Plus salate, pui, cartofi natur și prăjiți. Totul foarte bun și la jumătate de preț față de litoralul nostru.
Am plecat încărcați de energie spre următoarea destinație.
TYULENOVO
În satul Tyulenovo, aflat la 39 de km de Vama Veche, am stat 3 nopți la un hotel de 3 stele cu același nume ca și satul.
Un hotel curat, nou, pe malul apei. Camerele au vedere la golful stâncos și spectaculos, în care trag bărcile pescarilor.
Pentru o cameră cu 2 paturi single și un pat dublu, mic dejun pentru 5 persoane, am plătit pentru 3 nopți 1.200 de lei.
Restaurantul are o terasă superbă unde am mâncat micul dejun și de vreo două ori și cina. Mâncarea nu e de Master Chef dar e decentă. La fel ca prețurile. Are și o zonă de șezlonguri unde poți să-ți bei cafeaua sau doar să privești marea.
Satul este sat. Nu am văzut niciun magazin de unde să iei vreo apă. Pe noi nu ne-a deranjat. Zona nu este turistică. Nu ai plajă sau altceva de făcut decât să colinzi pășunile pline de flori de pe malul mării. Ceea ce am și făcut.
Stânci ieșite din mare la fiecare pas. Grote săpate de valuri. O poartă din piatră care te ajută să intri într-un vis cu ochii deschiși.
Pe una din stâncile cele mai înalte am zărit o icoană sculptată în piatră. Cred că era Maica Domnului cu pruncul în brațe. Ne-am întrebat cu toții cum oare au reușit să o pună acolo pentru că pare imposibil de ajuns.
Am intrat cu copiii în grotele în care se putea ajunge în siguranță. Am coborât într-o piscină naturală săpată în piatră pe care am găsit-o fără apă. Probabil se umple când sunt valuri mari.
Noi am prins marea liniștită, strălucind în lumina răsăritului și îmblânzindu-și culoarea la apus.
Copiii s-au jucat printre maci și mușețel, au luat la rând toate băncuțele de lemn așezate sus pe stânci unde poți sta și admira ce a făcut natura.
Toate băncile pe care le-am găsit erau făcute pentru ei. Deși modelul era diferit, fiecare bancă avea trei locuri.
Numele satului Tyulenovo se traduce „Satul focilor”. Pentru că în grotele de aici au trăit foci. Regina Maria a primit cadou o pereche de foci. I-a fost milă să le țină în captivitate și le-a dat drumul. Ele s-au înmulțit iar ani buni mai târziu prezența lor i-a uimit pe cercetătorii care le-au găsit si nu le știau povestea.
Băieților le plac poveștile istorice așa că am pus pe listă două cetăți.
YAILATA
Am vizitat Yailata, o rezervație arheologică spectaculoasă aflată la doar 7 km de Tyulenovo (unde eram cazați). În limba turcă, Yailata înseamnă „pășuni la înălțime”. Acolo sunt ruinele unei fortărețe și 100 de grote folosite ca locuințe în anul 6.000 inainte de Hristos.
Mașina am lăsat-o în parcarea de la intrarea în rezervație. Apoi am mers pe un traseu de coastă cu vederi de poveste. Cetatea am văzut-o mai întâi de sus.
Am coborât printr-o pădure-tunel, bucuria copiilor. Am ieșit pe o pășune plină de bujori sălbatici.
Apoi am ajuns la ruinele cetății.
Am citit că în zonă vin delfini. Și cum ne uitam noi de la înălțime am văzut un delfin! L-am urmărit, ne-am bucurat tare-tare. Până ne-am dat seama că e un scafandru. Copiii au spus că probabil era deghizat în delfin ca să atragă turiștii.
N-am făcut tot traseul prin rezervație. Doar cât le-a făcut plăcere copiilor. Era mult de mers și pentru adulți.
FARUL DIN SHABLA
M-am apucat să le povestesc de acasă copiilor despre farul din Shabla. Așa că deși nu prea mai aveam timp de el am mers să-l vedem.
Farul este la 6 km de Tyulenovo. La doi pași de unde eram cazați deci nu aveam scuză.
Nu se poate vizita dar este primul far pe care îl văd copiii mei de aproape. Este cel mai vechi și mai înalt din Bulgaria, aflat în cel mai estic punct. Este o replică mai mică a uneia dintre cele 7 minuni ale lumii antice: Farul din Alexandria. Cel din Bulgaria a fost construit de turci și a fost foarte utilizat în războiul Crimeei.
BOLATA
În altă zi am fost la o plaja sălbatică de la Bolata, parte a unei rezervații naturale. Aflată la 24 de km de locul unde eram cazați. Când am văzut-o mi-a fugit gândul la filmul Plaja cu Leonardo DiCaprio.
E una dintre cele mai frumoase plaje datorită formei de semicerc aproape perfect, nisipului alb și fin, stâncilor înalte care o încadrează. Stânci pline de grote, maci și păsări din specii rare.
Noi ne-am dus doar să ne plimbăm. Nu eram pregătiți să facem plajă. Baie în mare nici atât. Dar a fost așa cald și frumos că ne-am schimbat planurile.
Eram cam singuri acolo. Așa că i-am dezbrăcat pe copii în chiloței, i-am lăsat să se joace în nisip și să facă baie în mare.
Chiar pe mijlocul plajei trece un pârâu cu apă dulce care se varsă în mare. Ai mei au făcut baraje și s-au bălăcit ore bune. Am reușit cu greu să plecăm abia când ni s-a făcut foame tuturor.
Am fost la masă în Kavarna, la o tavernă pe plajă. Old Brigde îi spune.
Am mâncat cei mai buni melci cu usturoi și pătrunjel! Am băut un cappuccino foarte bun. Copiii au mâncat caracatiță și pește. Bune toate!
În ultima zi am vizitat a doua cetate pe care o aveam pe listă.
CAP KALIAKRA
Pe-o margine de lume ne-am simțit la Cap Kaliakra. Este la 25 de km de Tyulenovo, locul de cazare al nostru. A fost practic cel mai îndepărtat loc față de hotel în care am ajuns în această vacanță.
Cap Kaliakra este o limbă de pământ care înaintează 2 km în mare. Numele a fost pus de greci și înseamnă „pământ frumos”. Dar cu un istoric tumultos.
Le-am povestit copiilor despre bătăliile care s-au dat aici. Am strâns și câteva legende pe care să le spun. Cel mai mult le-a plăcut cea în care un general, succesor al împăratului Alexandru cel Mare, ar fi ascuns într-una din peșterile Capului Kaliakra o comoară. Însă ar fi pierit apoi împreună cu toată flota sa în timpul unei furtuni.
Am vizitat ruinele. Ale cetății, ale unei biserici, am văzut ce a mai rămas din băile romane și le-am povestit copiilor despre cum trăiau oamenii pe vremea aia.
Când aud cuvântul „muzeu”, ai mei o iau la fugă în direcția opusă. Aici nu a fost cazul. Muzeul este o grotă în stâncă unde este pusă o machetă a cetății și tot felul de obiecte găsite acolo. Copiii au intrat de mai multe ori, așa mult le-a plăcut.
De peisajele din peninsulă nici nu știu ce să mai spun așa că las fotografiile să vorbească. Deși nici ele nu pot reda decât o mică parte din frumusețea locului și senzația de libertate pe care ți-o dă.
Obosiți și însetați ne-am oprit la terasa din peninsulă care are o vedere superbă.
Până ne-a adus comanda, copiii au alergat după rândunele și au găsit și un cuib. Sunt foarte multe păsări acolo iar cântecele lor te întâmpină de când pui piciorul în cetate.
Cam asta a fost Bulgaria. Dar mini-vacanța noastră a continuat puțin și în România.
PESCĂRIA LUI MATEI
La întoarcere ne-am oprit să mâncăm la Agigea, la Pescăria lui Matei. Un loc pe care nu îl ratăm când ajungem la mare.
Copiii s-au jucat pe malul mării până a venit mâncarea. Am luat borș de pește, icre, saramură de crap, hamsii. Ce mai… am mâncat de abia mai puteam respira. Așa satisfăcuți am pornit spre casă.
INFO:
Pe scurt, traseul nostru în Bulgaria a fost așa:
Vama Veche – Tyulenovo (unde ne-am cazat) – 39 de km
Tyulenovo – rezervația Yailata – 7 km
Tyulenovo – plaja sălbatică Bolata – 24 km
Tyulenovo – Cap Kaliakra – 25 de km
Toate obiectivele pe care le-am vizitat au fost foarte aproape de locul în care ne-am cazat. Și încă nu am văzut tot. Am lăsat și pentru data viitoare.