Site Loader

Cine sunt actorii de la TEEN-FEST Excelsior

Răzvan Krem Alexe, actor

„Am complexe, le pun în texte / Numele e Krem, porecla Răzvan Alexe – 30 de ani, băcăuan, stabilit în București, actor al Teatrului de Comedie, MC/rapper de 14 ani, prezentator TV, finalist „Românii au talent”, campion battle rap, fost prezentator radio, fost jurat într-o emisiune-concurs, practic un slujbaș al artelor, într-o continuă dezvoltare și căutare a provocărilor.

Am fost un adolescent extrovertit, cu multe grupuri de prieteni, majoritatea cu pasiuni artistice. Familia a fost foarte permisivă, mi-a îngăduit să-mi urmez visurile, motiv pentru care, în perioada liceului, am făcut parte dintr-o trupă de teatru și una de rap, alături de care am colindat țara la diferite festivaluri și concerte.

Am avut senzația tipică a adolescentului că lumea îi aparține, că deține libertatea supremă și că limitele și barierele scopurilor sale nu există. Acum l-aș sfătui pe adolescentul care am fost să își pună mai multe întrebări și să nu mai fie atât de naiv. În același timp, l-aș felicita pentru nebunia cu care a îmbrățișat pasiunile sale și îndârjirea pe care a avut-o de a nu renunța la planurile stabilite.

La festival, eu joc în Trucul lui Patrick care este un spectacol special prin care invităm spectatorii să se arunce liber și fără prejudecăți în universul extrem de frumos al unor copii de 11 ani. Este un spectacol cu copii, despre copii, pentru adulți. Fratele nenăscut al lui Patrick este genul de rol pe care mi l-am dorit dintotdeauna, în special pentru că impune un alt soi de disponibilitate actoricească. Personal, consider că am atins un punct foarte important în ceea ce îmi place să numesc „maturizare artistică”. 

Adolescenții ar trebui să intre în caruselul TEEN-FEST întrucât este un festival de teatru unde ei sunt de fapt personajele principale. Poveștile spuse pe scenă sunt ale lor și în mod cert își vor găsi răspunsuri la frământările actuale iar optica asupra vieții se va modifica. Vizionare plăcută!”

Dana Marineci, actriță

„Suntem atât de supuși schimbării încât sunt momente în care nu știu să zic cu exactitate cine sunt. Pot să spun niște lucruri evidente, că sunt o femeie în proces de maturizare, că sunt actriță ș.a.m.d. Sunt, însă, și momente în care nu sunt actriță sau în care mă transform într-un copil neajutorat. Sunt un univers cu formă umană, așa cum suntem fiecare în parte. Când sunt în dubiu și sunt prezentă în clipă, mă ajută să îmi pun întrebarea: cine aleg să fiu în acest moment?

Cred că am fost o adolescentă cool, genul “hipster” de acum. Pentru ai mei eram o enigmă, nu înțelegeau cum de pot să merg la toate petrecerile și să iau mereu premiul I. Am avut șansa să fiu într-un liceu minunat, CN Bilingv George Coșbuc din București. Când mă gândesc la liceul meu, nu îl văd ca pe o instituție, ci ca pe o entitate care încuraja libertatea de exprimare și curiozitatea.

Voiam să știu și să văd cât mai mult din lumea asta. Strângeam bani din alocații și din ce mai primeam de la părinți și plecam cu școala, o dată pe an, prin tot felul de tabere în afara țării. Obiceiul acesta a rămas mult timp în grupul meu de prieteni din liceu. Strângeam bani multe luni, găseam o cazare ieftină și un bilet la low-cost și lumea era a noastră.

Tot în liceu am început să citim mai mult. Alegeam un titlu, citeam mai mulți cartea și apoi discutam despre ea. În grupul meu de prietene știam deja că Palahniuk e preferatul unei colege, Salinger al alteia și tot așa. Am avut o adolescență superbă. Normală. Veselă. Am ars toate etapele perioadei și a fost minunat. Adolescentei care am fost nu i-aș da niciun sfat. Aș lua-o în brațe și i-aș mulțumi pentru libertate și curaj.

Eu joc în spectacolul Turandot, în regia Sânzianei Stoican, iar rolul este Turandot. Nu știu încă ce părere are cariera mea despre acest rol, dar pot să spun ce înseamnă pentru mine. Este o partitură care m-a făcut să privesc această meserie cu și mai multă smerenie și recunoștință.

Tinerii sunt motorul acestui festival. Le este dedicat. TEEN-FEST-ul este o sursă inepuizabilă de prospețime, inspirație și întâlniri faine. Sunt 8 zile de explorare creativă. Ce poate fi mai frumos?”

Camelia Pintilie, actriță

„Faptul că am scris și am șters de câteva ori înseamnă că e teribil de complicat de răspuns la întrebarea „Cine sunt eu?”. Știu cine sunt astăzi. Un cineva care se bucură tot mai tare de lucruri, care iubește umorul, căruia îi place să repete, să călătorească, să învețe și să iasă-n soare.

Am fost o adolescentă care alerga după tot ce era palpitant. Îmi plăcea surpriza și drama totodată. Mereu sufeream după ceva. Acum i-aș spune acestei adolescente: fă doar ce te interesează în mod real pe tine, nu trebuie să fii bine în tot. Aveam tendința asta de a face impresie bună și mă aruncam într-o mie de lucruri. Și la un moment dat e obositor și inutil. Mi-a rămas în minte ce mi-a spus dirigul meu, profesor de mate: „Alege importantul, nu urgentul!”. Abia acum cred că am început să fac asta.

În festival, voi fi Adelma din spectacolul Turandot, în regia Sanzianei Stoican. Cred că în meseria noastră, lucrurile nu au neapărat urmări imediate. Se așează undeva în tine și, la un moment dat, bum, realizezi că ai făcut un salt. Pot să spun ca m-a bucurat întâlnirea cu Sânziana și cu genul ăsta mai dark de personaj. Tinerii ar trebui să vină la festival pentru întâlniri. Ei cu ei, ei cu noi, ei cu niște spectacole bine alese.”

Dan Pughineanu, actor

„Eu sunt Dan și mă consider o persoană pragmatică, care caută mereu concretul. Probabil din cauza asta mă feresc să răspund la întrebări de genul „Cine sunt eu?” pentru că atrag după ele răspunsuri abstracte, prea metaforice sau, în orice caz, neclare.

Am fost un adolescent ceva mai retras și timid, care a descoperit în liceu că îi place să vadă și să joace teatru. Acum l-aș sfătui pe acel adolescent să se relaxeze puțin, lucrurile au importanța pe care le-o dăm.

La festival, eu voi fi Kalaf în Turandot și Lucas în Familia Addams, spectacole regizate de Sânziana Stoican, respectiv Răzvan Mazilu. Ambele roluri au venit cu provocări noi și le consider două experiențe revelatoare prin care am conștientizat încă o dată importanța pe care o au rigoarea și disciplina în teatru. Adolescenții ar trebui să vină pentru că este unul dintre puținele festivaluri care este gândit pentru ei.”

NOTĂ: Festivalul de teatru TEEN-FEST Excelsior se desfășoară în perioada 29 septembrie – 6 octombrie. Piesele și programul le găsiți aici: programul-excelsior-teen-fest-2019

Fotografiile din acest material au fost realizate de Daniel Radu.

Post Author: Alina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *