Aluat:
250 ml de lapte
150 grame de unt
2 ouă întregi
2 gălbenușuri
760 grame de făină
200 grame de zahăr
o linguriță de sare
coajă rasă de lămâie sau portocală
esențe de vanilie, rom (2 sticluțe în total)
20 de grame drojdie uscată (2 pliculețe)
Umplutură:
2 albușuri
4 linguri de zahăr
200 grame de nucă măcinată
2 linguri de cacao
un ou pentru uns
Făina o amestec cu drojdia uscată și coaja de portocală/lămâie. Pun ouăle (cele două ouă întregi și două gălbenușuri), amestec, pun zahărul, laptele călduț, aromele, sarea, untul topit (și răcit). Frământ aluatul până devine omogen. Nu o zi întreagă, doar câteva minute. Apoi îl las la crescut acoperit timp de două ore.
Albușurile le bat spumă. Pun în ele zahăr, cacao, nucă măcinată pe care le amestec ușor cu o spatulă.
Aluatul îl împart în două, ies doi cozonaci din el.
Aluatul pentru un cozonac îl mai împart o dată în două și întind două foi. Pun umplutură pe fiecare foaie și le rulez ca pe clătite. Apoi le împletesc ușor.
Pun cozonacii în forme pregătite cu hârtie de copt. Îi acopăr și îi mai las să crească o oră.
Îi ung cu ou bătut, îi bag în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Îi țin la aceeași temperatură cam 50 de minute.
După ce îi scot, îi las să se răcească sub un șervet ca să nu se usuce.