Ingrediente pentru aluat:
500 grame de făină
2 ouă
100 grame de zahăr
10 grame drojdie uscată
225 ml de lapte
50 grame de unt
Esență de vanilie
Pentru sirop:
80 de grame de zahăr (la 250 ml de apă)
Esență de rom
Miere
Nucă
În făină pun un ou, laptele, untul moale, zahărul, drojdia și esența de vanilie. Fac un aluat pe care îl frământ până se omogenizează. Îl las la crescut într-un vas acoperit timp de o oră.
După ce a crescut, modelez mucenicii. Împart aluatul în opt. Fac niște suluri pe care apoi le așez în tavă sub formă de opturi.
Îi las 30 de minute la crescut în tavă, înainte de coacere. Îi ung cu un ou înainte de a-i pune la cuptorul preîncălzit. Acolo îi țin 25 de minute la 180 de grade.
Cât stau mucenicii la cuptor, fac siropul. Fierb 250 ml de apă cu 80 de grame de zahăr. Pun rom când se răcește siropul.
După ce se răcesc mucenicii îi însiropez (îi trec prin sirop pe ambele părți), îi ung cu miere și presar nucă.
Poftă bună!