Aluat
250 grame de făină
100 grame de unt
1 lingură de ulei
50 grame de iaurt
2 plicuri zahăr vanilat
Puțină sare
Umplutură
4 mere mari
100 grame de zahăr
2 lingurițe de scorțișoară
3 ouă
200 ml smântână pentru frișcă
1 linguriță esență de vanilie
2 linguri de zahăr
30 grame de unt
Pentru aluat, amestec toate ingredientele. Untul trebuie să fie moale, tăiat cuburi, nu topit. Se formează un aluat puțin sfărâmicios. Îl fac sub formă de bilă, îl pun în folie de plastic și îl bag la frigider. Îl țin acolo până pregătesc merele.
Merele le cojesc, le scot miezul, le tai felii mai groase. Un măr îl tai în opt bucăți.
Aluatul îl întind și îl pun în forma de tartă. Eu folosesc una cu pereți detașabili. Îl înțep din loc în loc cu o scobitoare. Așez feliile de mere peste el. Presar scorțișoara. Torn amestecul de smântână cu ouă, zahăr (cele 100 de grame) și vanilie. Presar deasupra două linguri de zahăr. Pun și untul bucățele (tot deasupra).
Bag tarta la cuptor pentru aproximativ 50 de minute la 180 de grade.
Este foarte aromată și gustoasă. Poftă să aveți!