Ingrediente:
8 linguri de făină
8 linguri de zahăr (pentru blat)
8 linguri de ulei
5 mere
4 ouă
100 grame zahăr (pentru caramel)
50 grame unt
2 cutii de smântână pentru frișcă (200 ml cutia)
Scorțișoară
Esență de vanilie
Curăț merele de coajă și le scot cotorul. Bat albușurile spumă cu puțină sare. Separat amestec gălbenușurile cu uleiul, zahărul (cele 8 linguri), vanilia. Peste ele torn albușurile spumă și le încorporez cu o spatulă.
Adaug treptat cele 8 linguri de făină.
Într-o oală nu prea înaltă (care poate fi băgată apoi și la cuptor) topesc zahărul pe aragaz. Am grijă să nu se ardă și când e lichid îl plimb prin oală până îmbracă pereții laterali. Îl iau de pe foc, pun peste el merele, untul tăiat cubulețe și scorțișoara (după gust).
Bag merele la cuptor pentru jumătate de oră la 180 de grade.
Le scot și torn peste ele compoziția de blat. Bag din nou în cuptor și las la 180 de grade aproximativ o oră. Depinde de cât de adâncă este oala.
Scot de la cuptor și las puțin să se răcească. Răstorn apoi oala pe un blat de tort.
Când se răcește ornez cu frișca pe care o fac din cele două cutii de smântână lichidă.
Poftă bună!