Site Loader

Sozopol: castel de poveste, poteci șerpuitoare de-a lungul mării, plaje și păduri din rezervații naturale

Tradiția noastră de a petrece vacanța de primăvară la mare merge mai departe. E a doua oară când alegem Bulgaria. Dar cu totul altă zonă față de anul trecut. Acum am mers la Sozopol. Drumul până acolo l-am făcut în 6 ore și jumătate. La graniță, la Ruse, am stat doar 10 minute. A fost liber până la destinație. La fel și la întoarcere.

CAZAREA
Am căutat mult până am găsit cazarea perfectă pentru noi. O vilă cu grădină exotică, plină de cactuși și măslini, cu o vedere la mare de-ți tăia respirația. O găsiți pe Booking: Casa de oro Aparthotel.

Am avut dormitor și living cu bucătărie. Totul era nou și mobilat cu gust, am avut plită electrică, aparat de cafea, cuptor cu microunde, încălzitor de apă pentru ceai. În fiecare zi ne făcea cineva curățenie și ne schimba prosoapele.

De acasă ne-am gândit ca eu, soțul și Iris să dormim în patul mare iar Vlad și Remus pe canapeaua extensibilă. Dar cum socotelile de acasă nu se potrivesc… Eu am dormit în patul mare cu toți trei copiii. Seara le citeam și nu mai voiau să plece. Noroc că patul a fost mare, comod, și am încăput. Pentru 4 nopți de cazare am dat 1.800 de lei. Un preț foarte bun zic eu.

MÂNCAREA
La doi pași de noi era un restaurant unde am mâncat în prima seară și am admirat apusul.

 

În altă zi am mâncat în centrul vechi la o tavernă cu vedere la mare și la insula Sf Ivan.

Am fost și la o terasă construită deasupra unor ruine. Dar și într-un sat uitat de lume unde nici nu auziseră de plata cu cardul. Acolo am mâncat cel mai bine (restaurant Albatros din Sinemoreț). 

Cam peste tot eram singurii clienți. La bulgari nu începuse sezonul. Principalul motiv pentru care noi am ales să mergem înainte de sfârșitul lunii mai.

Am mâncat de toate. De la paste cu fructe de mare, pește, supe, șnițele, vinete cu mozzarella și roșii, salate, sandvișuri și deserturi. Prețurile sunt ca la noi sau mai mici prin unele locuri. Ca gust nu m-a dat ceva pe spate. A fost bun, dar nu ieșit din comun.

CE AM VIZITAT
A doua zi din vacanță am bătut străduțele din Sozopol căutând ieșiri secrete spre mare. Pentru copii a fost o aventură, erau curioși să vadă ce e după colț, unde duce drumul.

Orășelul are poteci înguste, pietruite, care urcă și coboară de-a lungul țărmului. Căsuțele sunt construite pe stânci până în buza mării de unde se vede insula Sf Ivan. Aceasta poate fi vizitată doar în sezon când sunt curse regulate pe apă până acolo. Pe plajă, copiii au găsit și un crab pe care l-au studiat pe toate părțile.

CASTELUL RAVADINOVO
A treia zi am intrat într-o poveste unde la fiecare pas descopeream câte ceva: uși secrete, coridoare care urcau spre balcoane cu vederi colorate de flori sau coborau într-o sală a regilor, o grădină ireală cu lacuri și pești exotici, broscuțe din piatră care se visau prinți, cavaleri în armuri, băncuțe așezate acolo unde priveliștea îți taie respirația.

 

Am coborât într-o sală regală de mese. Acolo era și crama, o încăpere de relaxare cu fotolii în care te afundai și oglinzi mute, care nu au răspuns la întrebarea: cine-i cea mai frumoasă din țară?

Biserica era una micuță și îmbrăcată în verde. La fel ca toate construcțiile de acolo care se pierdeau în peisaj.

      

    

Piatra era peste tot. Există urme de microdiamante în ea, ceea ce o face să se schimbe în mod magic. Dimineața are o nuanță de roz, ziua este albă, iar când e lună plină strălucește.

Locul acesta minunat este Castelul Ravadinovo care se traduce: îndrăgostit de vânt. Este chiar lângă Sozopol. 8 minute am făcut cu mașina până acolo.

Se află în Top 3 al celor mai frumoase castele din Europa și de câțiva ani reprezintă Bulgaria în competițiile internaționale de atracții turistice alături de Colosseum, Acropole, Turnul Eiffel și Palatul Buckingham.

Au inclusiv o mini gradină zoologică, o terasă foarte frumoasă unde am băut câte un smoothie/o cafea, un lac unde te poți plimba cu barca sau hidrobicicleta.

În grădini sunt zeci de cavaleri în armuri, nici unul nu este identic cu altul. Vlad a probat câteva elemente din armură, Remus a încercat un buzdugan, în timp ce Iris a fost foarte fericită să descopere o armură de sub care se revărsau niște plete și avea o floare roz pe umăr. A spus că a găsit în sfârșit o fetiță luptătoare.

Să nu vă așteptați ca povestea castelului să includă prinți și prințese. Este un castel nou, poate cel mai nou din Europa. Construcția lui a început în 1996. De către un om obișnuit (nu e de viță nobilă) care a visat să aibă un castel. L-a construit încet-încet împreună cu toată familia lui. Încă mai lucrează la anexe.

Noi am cumpărat biletele on-line. 12,5 euro/adult, 6 euro/copii 7-11 ani. Sub 7 ani, gratuit. 

La final, le-am spus să stea puțin ca să facem o poză frumoasă. Ei:

REZERVAȚIA NATURALĂ ROPOTAMO
Chiar dacă am fost la mare, am făcut și o excursie prin pădure în a patra zi. Am vizitat rezervația naturală Ropotamo. O pădure de un verde crud prin care trece râu ce ajunge în mare. Am avut parte de un ditamai concertul dat de broaște și păsări. Noi fiind singurii spectatori.Apoi am ajuns tot la mare. La niște plaje tare frumoase pe care le-am admirat la final dintr-un observator. De acolo am văzut că, de fapt, plaja pe care fusesem era o fâșie îngustă de nisip care despărțea marea de un lac.


ALTE PLAJE PE CARE AM AJUNS
Plaja de lângă cazarea noastră era una micuță și cochetă. Ajungeai la ea coborând multe scări iar pe mal erau stânci mari. Bucuria copiilor care s-au cățărat, au adunat scoici și pietre de pus la colecție.

   
De două ori am fost pe plaja de la Duni. Care, așa cum îi spune și numele, e plină de dune de nisip. Ai mei s-au rostogolit și au sărit pe acolo până seara. S-au jucat și pe malul mării și s-au bălăcit în apa care mie mi se părea rece. Ei n-au avut nicio reținere.


Pe plaje, în păduri și restaurante au fost singuri. Și tare ne-a plăcut. Să putem vizita în voie, să ne bucurăm de tot și să evităm aglomerația. 

Pe drumul de întoarcere, copiii m-au întrebat când mai mergem în vacanță. În curând!

PS Dacă vreți să vedeți unde am fost în primăvara trecută în Bulgaria, puteți citi aici: 

Bulgaria stâncilor sculptate de valuri, cetăților legendare și plajelor ascunse

 

Post Author: Alina

Un raspuns la “Sozopol: castel de poveste, poteci șerpuitoare de-a lungul mării, plaje și păduri din rezervații naturale”

  1. Ce experienta minunata ai avut in aceasta vacanta de primavara la mare! Este o calatorie foarte interesanta, pe care o poate trai oricine. Atat mancarea, cat si cazarea s-au dovedit foarte bune si au contribuit la o vacanta reusita. Castelul Ravadinovo a fost certaret, si toate vederile frumoase pe care le-ai vazut s-au dezvaluit ca fiind un adevarat rasfat. Ne-ai estimat pe toti prin scrierea ta si suntem foarte impresionati de minunatele experiente pe care le-ai trait. Sper ca vei mai avea parte si alte asemenea experiente frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *