Site Loader

A doua oară în Cipru cu copiii

Am ales iar Cipru pentru vacanța de vară. Sunt atât de multe locuri frumoase încât nu ai cum să te plictisești.

Primele 4 nopți ne-am cazat în același loc ca și anul trecut.

În complexul Elya Suites care are vreo 10 vile, pe malul mării, în satul Agios Theodoros.

Nu e o zonă turistică, e rurală, cu nimic prin apropiere. Voiam liniște, să fim doar noi și marea. Locul este superb. Vezi apa, palmierii, măslinii direct din pat.

Vila are două dormitoare, un living cu bucătărie și o baie la parter. La etaj, un dormitor cu baie.

Și jos, și sus, câte o terasă mare de unde se vede marea și luna care se reflectă în apă făcând cărare până la țărm.

Piscina este chiar în fața vilei. E perfectă pentru copii. Nu e adâncă, se intră treptat în apă.

Ai mei s-au bălăcit o grămadă. Au mai ieșit din când în când pe șezlongurile de la umbra măslinilor.

În mare nu au intrat în zona complexului de vile pentru că îi deranjau pietrele. La picioare. În rest, le-au găsit altă întrebuințare. Nu doar au aruncat cu ele. Au ales câteva kilograme „foarte speciale” pe care voiau să le luăm acasă.

În spatele complexului este un câmp. De care am profitat din plin. I-am scos pe toți la rostogolit baloți din paie.

Mare distracție a fost! Nu mă așteptam să se joace și să se bucure așa mult acolo. Am prins și un apus care a transformat fotografiile în tablouri.

Pentru plajă și baie în mare am fost la Nissi Beach. Cea mai frumoasă plajă din Cipru.

Nisipul e alb și fin iar apa… apa are culori ireale. Este limpede și curată. Îți vezi degetele de la picioare în apă până la gât.

Plaja este legată de o insulă printr-o fâșie de nisip mai ridicată, acoperită cu apă de mică adâncime.

Am trecut de mai multe ori cu copiii pe insulă. Pentru ei a fost o aventură. Mă rog, mai multe.

Pe insulă am urcat pe un drum de nisip. În rest, era zonă stâncoasă pe care nu puteai pune piciorul gol.

De sus am avut parte de vederi spectaculoase spre larg, spre țărm. Apa în atât de multe nuanțe de albastru, bleu, turcoaz. Pozele nu sunt editate. Chiar așa arăta.

Pe plajă, copiii s-au jucat bucuroși în nisipul fin. S-au tăvălit uzi prin el ca să arate ca șnițelele. Nici unul a a stat pe pătura de plajă.

Noroc că era mult loc pentru cei ca noi care nu aveau nevoie de șezlonguri. Nu a fost nevoie să închiriem.

Plaja, deși aglomerată pentru gusturile noastre, era destul de aerisită. Nu stăteai om lângă om nici pe plajă, nici în apă.

La malul mării, la taverne, restaurante am mâncat peste tot foarte bine meze (îți aduce multe feluri) cu fructe de mare și pește.

Meze pentru două persoane era super mult și noi 5, nu reușeam să mâncăm nici jumătate. Asta costa 20-24 de euro. După ce ne-am săturat de calamari, scoici, pești, creveți, ne-am dus în zona de munte.

Acolo se mănâncă meze de carne. Același principiu, multe feluri de carne (miel, porc, pui, vită), salate (humus, o cremă cu pește și icre, salată de vară, măsline), dovlecei pane, vinete cu roșii, un fel de omletă cu ciuperci. Toate astea costau 18 euro pentru două peroane. Am lăsat pe masă mai mult de jumătate. Ne-au dat și la pachet.

Într-o zi ne-am dus la ferma de măslini unde am fost și anul trecut. Acolo este un peisaj foarte frumos.

Dar am mers în special pentru crema de ciocolată cu ulei de măsline.

După primele 4 nopți în Agios Theodoros ne-am mutat în altă parte. Pentru 3 nopți în Oroklini (zona Larnaka, unde este principalul aeroport), la marginea orașului, am închiriat de pe airbnb o căsuță pe malul mării.

Chiar pe mal. Intrarea în apă era lină și fără pietre. Doar zona de plajă era cu pietre, nu cu nisip.

Copiii s-au bucurat foarte mult că aici erau valuri mai tot timpul. Aici țipau că vedeau ce vine peste ei.

Cazarea a fost ok dar camerele extrem de mici. Casa avea două dormitoare în care nu încăpea nici măcar o valiză lângă pat. Ne-am deschis cele două valize în mijlocul livingului-bucătărie și am făcut slalom printre ele. Dar a compensat curtea frumoasă.

Ne-am luat puține haine. Mai ales că știam că vom avea mașină de spălat la ambele cazări.

Și anul acesta am închiriat mașină. În Cipru se circulă cu volan pe dreapta. De data asta am luat cu cutie automată. A fost o alegere mai inspirată. Drumurile la ei sunt bune, am mers mult pe autostrăzi. Aglomerație nu am văzut. Iar în zonele rurale nu prea vezi mașini.

În ultima zi a vacanței am zis să mergem într-o croazieră în Protaras. Pe un vas-submarin cu fundul din sticlă unde coborai și vedeai pești, broaște țestoase.

Ne-am uitat pe program și fiecare cursă dura cam o oră și jumătate. Am zis că e ok, supraviețuim cu copiii pe mare. Am ales ultima cursă din zi. Nu am știut că aia era mai specială. Era un sunset-party, cu muzică, băuturi și voie bună până la apusul soarelui. A durat peste 3 ore.

Am văzut grote în stânci, am făcut popas de înot, am văzut și vietăți din submarin.

Apoi a început petrecerea. Cu muzică, dans și băuturi. Ne-am integrat și noi. Unii cu băutura, alții cu dansul.

Dar 3 ore cu 3 copii care nu stau locului a fost foarte greu. Am urcat și coborât scări până nu ne mai simțeam picioarele. Unul voia să coboare în submarin, altul voia să urce pe cel mai înalt nivel al vasului ca să vadă în depărtare, una voia să conducă nava. Iar dorințele lor se schimbau ca vântul.

Aproape de miezul nopții ne-am întors unde eram cazați și ne-am apucat de făcut bagaje că a doua zi la ora 6 trebuia să plecăm la aeroport.

După vacanța asta ne vine tuturor să se întindem pe nisip, să ne relaxăm așa cum a făcut Iris la apusul soarelui, la finalul unei zile pline:

Dacă vreți să vedeți ce am făcut anul trecut în Cipru, cum am hrănit lemuri sau am călărit cămile, citiți aici: Cu 3 copii in Cipru

Post Author: Alina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *