Am tot amânat câțiva ani momentul ăsta. Voiam să-i duc pe copii cu cortul, dar erau prea mici și era dificil.
Acum mi-am făcut curaj. Deși am plecat cu multe temeri. Nu legate de copii, ci de mine. Mă gândeam că nu voi putea dormi de zgomot, că voi înțepeni de spate și de gât, că va fi frig noaptea, că va fi greu cu toaletele publice, cu spălatul copiilor, cu țânțarii… Și câte și mai câte.
M-am documentat ca să găsesc cel mai potrivit camping. L-am ales pe cel de la Krapets din Bulgaria. Foarte aproape de Vama Veche. Un camping cu multă verdeață, aproape de o plajă frumoasă, neamenajată.
Am făcut cam 6 ore cu mașina, deși drumul se face normal în 4 ore și jumătate. Am prins aglomerație pe centura Bucureștiului și am făcut o oprire la o benzinărie pe autostradă. La graniță am stat 20 de minute. Era vineri după-amiaza.
Cazarea în camping ne-a costat aproape 300 de lei pentru două nopți. Însemnând taxă cort de 4 persoane, mașină, plata pentru doi adulți și doi copii. Iris nu a plătit având 4 ani.
Când ne-am apucat noi să montăm cortul, ne-am dat seama că am uitat acasă cuiele pentru prins în pământ sforile cortului. Aia e, am improvizat. Cortul l-am pus între copaci și am legat de ei câteva din sfori, celelalte le-am prins cu niște bețe bătute în pământ. Apoi ne-am rugat să nu bată vântul că ne transformam în Dorothy.
Surprinzător nu ne-au făcut probleme țânțarii. În schimb, a fost avalanșă de păianjeni (de toate națiile) și urechelnițe. N-au intrat decât în antecamera cortului pentru că zona de dormit era închisă complet. Deci nu am avut emoții noaptea.
Ce mi-a plăcut a fost că am avut curent electric. Știam asta dinainte și am luat de acasă un prelungitor rolă pe care l-am mufat la stâlpul de curent și l-am băgat în cort. Acolo ne-am încărcat telefoanele și am pus un aparat electric de țânțari.
Copiii s-au bucurat tare când au intrat în cort și au zis că e mult mai mare decât pare din exterior. S-au jucat cu lanternele și sacii de dormit.
În prima parte a nopților era cald, intram în saci abia spre dimineață când se răcorea. Am dormit foarte comod pe izoprene. Mai bine decât în pat.
În fiecare seară am jucat telefonul fără fir. Noi suntem și mulți și merge. Am râs de-am leșinat. De la cuvântul „șmecher” ajungea „pantof” sau de la „cort” la „ssst”. Ca să reușim să ne culcăm la un moment dat, am jucat „la popa la poartă șade-o mâță moartă / cine-o râde și-o vorbi s-o mănânce coaptă”. Și uite așa se făcea liniște ca să nu piardă jocul.
Dimineața ne dădeau copiii trezirea de la 5, de la prima rază de lumină.
Plaja e foarte aproape de camping. E o plajă sălbatică, cu nisip fin, cu melci mari pe mal. Are o zonă unde faleza este înaltă. Acolo am văzut pentru prima dată maci galbeni.
Tot de acolo și-au luat copiii un soi de lut din care au făcut castronele și le-au lăsat să se usuce la soare.
Era lume pe plajă dar puțină. În apă nu am intrat decât până la genunchi. Se putea face baie, unii erau în apă, pentru noi a fost rece. Copiii și-au făcut fotolii din nisip din care să admire marea în timp ce valurile le gâdilau tălpile.
La capitolul mâncare, într-o seară și o dimineață am mâncat la terasa din camping. Nu are un meniu foarte variat, dar a fost ce trebuie pentru noi. Dimineața, sandvișuri si omletă. Seara, pizza, hamburgeri, salate.
La prânz, am mâncat intr-o zi în Krapets, la Moriski Britz. Un restaurant pe malul mării, cu vedere superbă. Mâncarea a fost ok, prețurile decente.
În ultima dimineață, am mâncat la terasa campingului din Durankulac (la câțiva km distanță de Krapets). Am mai fost aici și ne place mult.
Ca să vă faceți o idee despre costuri o să fac un calcul. Benzina+cazare 2 nopți la cort+mâncare (2 mic-dejunuri, 2 prânzuri) pentru 5 persoane= 1.000 lei.
Că tot mă întreabă lumea de ce nu mergem la noi. Păi la noi, 1.000 de lei ne-ar fi costat doar două prânzuri. Nu mai zic de condițiile de cazare și de calitatea mâncării de la bulgari, net superioare.
Ca o concluzie, copiilor li s-a părut foarte tare la cort. Mie, mult mai ușor decât credeam. Următoarea aventură va fi cu cortul la munte. Pe principiul, Brigada diverse la munte și la mare.