Ingrediente:
2-3 portocale
8 linguri de făină
8 linguri de ulei
8 linguri de zahăr
4 ouă
1 plic de zahar vanilat
Pentru caramel:
4 linguri de zahăr
Fac mai întâi caramelul în vasul pe care îl voi baga apoi la cuptor. Topesc zaharul, răsucesc vasul ca să îmbrace puțin pereții.
Două-trei portocale le tai felii. Cu sau fără coajă. Ambele variante ies foarte bine. Dar la cea cu coajă trebuie folosite portocale netratate. Le aranjez în vas peste caramel.
Albușurile le bat spumă cu putință sare. Gălbenușurile le amestec cu zahărul, uleiul, zaharul vanilat și coajă rasă de portocală.
Pun albușurile spumă peste amestecul cu gălbenușurile și la încorporez cu o spatulă. Adaug făina puțin câte puțin.
Torn compoziția peste portocale și bag la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Aproximativ 40 de minute.
Când e gata, desprind cu un cuțit marginile tortului de vas dacă e nevoie. Apoi răstorn pe un platou.
Fac și frișcă pe care o pun peste feliile de tort atunci când le așez pe farfurii. Asta pentru că la noi în familie nu toată lumea mănâncă frișcă.